11 Haziran 2016 Cumartesi

Saat Çalışmalarım

Yaklaşık 3 sene önce bir arkadaşımın verdiği fotokopi çizimler ile başladığım hobi zaman içerisinde çeşitli deneme, gözlem ve tavsiyeler ile tecrübeye dönüşerek bazı kendi geliştirdiğim metotlar ile bu zamana kadar ulaştı.
Tamamını el emeği olarak değerlendirmek yanlış değil, sadece bir kaç yardımcı ekipman ile masif , çeşitli kalınlıklarda ve doğal ağaç plakalar ile çalışıyorum. Çalışmalarda bir marangozda biçilen plakaları yüzey temizliği ve kontrolünden sonra elimdeki planlara uyacak boyutlarda seçip, planları plakaya yapıştırarak kesimi yapılacak motifleri hazırladıktan sonra, ağacın kalınlığına uygun numaralarda kıl testeresi uçları ile keserek işleyip parçaları oluşturuyorum.
Daha sonra parçalardan kağıt artıkları alınıp tesviye ve zımpara işlemleri ardından ağacın desenini daha net ortaya çıkartacak bazı uygulamalar yaparak ağaç dokusunu zenginleştirip mat ya da parlak vernik ile çalışmayı sonlandırmış oluyorum.

Deniz subayı bir ağabeyim için yapmış olduğum amerikan cevizi 4 mm kalınlığında masif plakadan 4/0 kıl testere kullanılarak yapılmış bir saat çalışması, saat kadranı daha belirgin olması için daha ince ve daha açık renkli bir masiften kesildi.